Flitsactie Von Liebigweg 46 en 52 – de 50ste! – Aankondiging

Ontwerp affiche: Kimbel Bouwman

“Voor de vijftigste keer… dit kan echt niet meer!!!”

Elke Groene Lantaarn beschikt over een zogenaamde Power Ring met in totaal 9 kleuren, die elk door een andere emotie wordt aangedreven. De krachtringen hadden lange tijd één zwakke plek: ze konden niets beginnen tegen iets dat geel is gekleurd. Nu dit algemeen bekend is, is het mogelijk om met voldoende wilskracht ook die ‘gele zwakte’ te overwinnen.

Hij die de lantaarn draagt heeft de eed afgelegd dat hij zijn licht zal laten schijnen over de duisternis en het kwaad. De duistere Alliantie zal het licht niet verdragen! Het licht van de Groene Lantaarn!

Een jubileum

Actiegroep Niet Te Koop organiseert haar 50ste flitsactie! Tegen de maar doorgaande verkoop van prima woningen in fijne buurten door vastgoedcorporaties die zogenaamd sociaal maar in wezen kapitalistisch gestuurde bedrijven zijn. Als een wolf in schaapskleren hebben zij beloofd een pas op de plaats te maken bij de verkoop van hun bezit.

Vergeet het maar, er is geen enkele terughoudendheid in hun vastgoedstrategie te bespeuren. Strategie is verkoop van veel geld opbrengende, verouderde woningen en die  vervangen door nieuwbouw die voornamelijk bestaat uit kleine woningen, waar jongeren op komen met tijdelijke contracten. Voor ons zijn dat géén volwaardige sociale huurwoningen. Mensen met gewone inkomens: kleine zelfstandigen, chauffeurs, mensen die in de horeca werken, schoonmakers, etc. komen niet meer aan de bak, en mogen dagelijks forensen of hun halve inkomen besteden aan huur.

Actiegroep Niet Te Koop
roept iedereen op te komen naar de 
50e flitsactie

Actiegroep Niet Te Koop gaat onverdroten door met haar zaterdagse flits- en plakacties!

Leden van de huurdersverenigingen HuurdersBelangZuid, De Pijp, Oud-West, Westerpark, Centrum en van andere huurdersverenigingen, gemeenteraadsleden, pers, FNV-leden, belangstellenden: iedereen die van mening is dat er betaalbare woningen in Amsterdam moeten blijven.

De actie vindt als vanouds plaats op de zaterdag, dit keer:

zaterdag 28 AUGUSTUS 2021
15:00 UUR

Locatie

VON LIEBIGWEG 46

een sociale huurwoning van woningbouwcorporatie vastgoedspeculant

DE ALLIANTIE

De actie is dit keer in het Amsteldorp, Watergraafsmeer. Wie anders dan De Alliantie heeft daar twee eengezinswoningen, beide voor meer dan 6 ton te koop gezet: Von Liebwig 46 en 52. Ooit bouwde woningbouwvereniging De Dageraad deze woningen in 1950 als eengezinswoning voor werknemers bij het spoor of de Nederlandsche Chocoladefabriek aan de Weespertrekvaart.

Makelaarstekst eufemistisch als altijd

De Alliantie heeft zijn bezit verwaarloosd:

“Deze voormalige huurwoning, dient nog volledig opgeknapt te worden, maar biedt alles waar een jong gezin naar op zoek is.”

“Wel beschikt de woning al over 9 zonnepanelen op het dak!”

Von Liebwig, een duitse scheikundige die leefde in de negentiende eeuw, hield zich bezig met kunstmest voor de bevordering van plantengroei. Wat kon je ook alweer meer doen met de bestanddelen van kunstmest?

In rood het Alliantiebezit (waar al wel van is verkocht), in blauw Ymere, in groen Stadgenoot, in lichtgroen Stadgenoot. Ymere gaat zijn ‘rooiepannendorp’ renoveren. De Alliantie is de enige corpo die hier verkoopt.

Het laatste tuindorp

Het mooiste aan Amsteldorp is wellicht dat het helemaal geen ­Amsteldorp heet, noch één enkele buurt is. Het bestaat uit drie buurtjes: de De Wetbuurt in het zuiden, Tuindorp Amstelstation in het noorden, en het iets nieuwere Rochdale-deel oostwaarts. Het ­geheel wordt aan de westkant begrensd door de Weespertrekvaart en De Omval, in het noorden door de Hugo de Vrieslaan, oostelijk door de Gooiseweg en in het ­zuiden door Sportpark Drieburg c.q. de Kruislaan.

De De Wetbuurt is genoemd naar de De Wetstraat, die in 1922 werd hernoemd en sindsdien Fahrenheitstraat heet, een jaar nadat de gemeente Watergraafsmeer deel was geworden van de gemeente Amsterdam. En die had al een straat genoemd naar generaal De Wet.

Von Liebigweg 46, nummer 52 is even verderop.

Tuindorp Amstelstation is gebouwd in 1947 en 1948, als laatste Amsterdamse tuindorp. Zoals in alle tuindorpen wonen er relatief weinig mensen, vanwege de laagbouw en veel groen. Tuindorp ­Amstelstation was vooral bedoeld voor ouderen die elders in de stad ‘te groot’ woonden. Zo kwamen hun woningen vrij voor kroostrijke gezinnen. Vanaf het Amstelstation gezien ligt de buurt aanzienlijk lager, al ligt het dorp op een op­gespoten stuk grond, voorheen Het Zand genoemd.

Bovenstaande tekst komt uit het blad Vrienden van Watergraafsmeer. Hier vind u een uitstekend artikel over het Amsteldorp.

Flitsacties sorteren effect

Getuige de uitspraak

De gemeente moet sociale woningen gaan opkopen die corporaties te koop aanbieden.

L. Ivens, voormalig wethouder Bouwen en Wonen, gemeente Amsterdam

beginnen onze acties effect te sorteren. Wij hebben duidelijk gemaakt dat de verkoop de spuigaten uitloopt: een ongehinderd gentrificatieproces, een verkoop zonder fatsoenlijke compensatie in dezelfde buurt. De gemeente ziet in dat het zo niet door kan gaan. Er móet worden ingegrepen.

Flitsacties in de landelijke en lokale pers

Cover MUG Magazine juni 2021

De VolkskrantHet Parool en De Gelderlander hebben artikelen gewijd aan onze flitsacties. Ook de De Woonbond maakt er melding van. Het NRC refereerde in een paginagroot artikel aan onze acties. Ook de lokale media doet verslag uit: De Westkrant (de online krant van West) en MUG Magazine hebbem verslag gedaan van de flitsactie in de Van Oldenbarneveldstraat 22 mei jl. Verder werd Niet Te Koop coryfee Boudewijn Rückert geïnterviewd voor het Het Parool artikel Gemeente houdt zich niet aan belofte: aantal sociale huurwoningen in Amsterdam afgenomen (2 augustus jl.).

Daar zijn we allemaal heel trots op, maar doel is een stop op de verkoop. We gaan door tot het zover is.

Protesteer mee!

Actiegroep Niet Te Koop iedereen op te komen naar de flitsacties. In de loop der tijd heeft zich een zeer trouwe groep actievoerders ontwikkeld. Actiegroep Niet Te Koop roep ze op om weer present te zijn. Onze acties hebben absoluut effect.

Elke week wordt het verslag van de actie verstuurd naar politiek, pers en huurdersorganisaties. Gemeenteraadsleden en pers nemen contact met ons op, vragen worden gesteld aan de wethouder. Onze acties houden het vuurtje brandend.

Protesteer ook mee op locatie met :

tegen de verkoop van deze sociale huurwoning in het bijzonder en de verkoop van sociale huurwoningen in het algemeen.

De flitsactie zal ongeveer een half uur duren en bestaat uit:

  1. beflyeren van de buurt en in gesprek gaan met buurtbewoners en voorbijgangers
  2. het beplakken van de woning
  3. het maken van opnames voor de publiciteit

Actiegroep Niet Te Koop zorgt voor spandoeken, affiches en wat niet meer. Maar u mag zelf natuurlijk ook materiaal meenemen.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *