Flitsactie Spaarndammerplantsoen 2 en Knollendamstraat 106 HS – Verslag

26 juni 2021


Affiche Flitsactie Spaarndammerbuurt 26 juni 2021
Affiche: Kimbel Bouwman

De architecten Karel de Bazel en Michel de Klerk
ontwierpen de huizenblokken in de Spaarndammerbuurt. 

Zouden zij te hulp schieten om verkoop te voorkomen? 

Zaterdag 19 juni was de 41e flitsactie van actiegroep Niet Te Koop tegen de verkoop door corporaties van sociale huurwoningen in Amsterdam. Doelwit was Spaarndammerplantsoen 2-huis, maar om de hoek bleek in hetzelfde complex van woningcorporatie De Key ook Knollendamstraat 106-huis te koop te staan, vandaar een dubbelslag voor de actiegroep

Flitsactie Spaarndammerplantsoen 2 - Affiche
Flitsactie Spaarndammerplantsoen 2 en Knollendamstraat 106 HS. Foto’s Flavio F. Del Pomo

Rolstoelwoning

De Key heeft nog heel veel bezit in de Spaarndammerbuurt. Dit is net als de Pijp een razendsnel veryuppende buurt, dus de vastgoedcorporatie ruikt geld. Het complex Spaarndammerplantsoen-Knollendamstraat telt 16 woningen waarvan 10 nog in corpobezit. Daarvan staan er nu twee te koop. 

Cliëntenbelang organiseerde deze week de brainstormmeeting ‘Dromen over Wonen’, waarbij ook wethouder Laurens Ivens aanwezig was. Hij maakte de snuggere opmerking dat ook uit de bestaande voorraad rolstoelwoningen gecreëerd kunnen worden. Actiegroep Niet Te Koop komt ze bij bosjes tegen, jammer dat ze allemaal verpatst worden om de woningcorporaties te spekken. Spaarndammerplantsoen 2 is er geknipt voor, al sprak de buurvrouw van eenhoog dat tegen: de tuin zou te sompig zijn voor een rolstoel.

Geslaagde actie

Zo’n 30 mensen deden mee aan de actie, waaronder voor de eerste keer afficheontwerper Kimbel Bouwman! Ook Daniël Bosch, voorzitter van Huurdersvereniging Westerpark, was van de partij. De stemming was strijdbaar, het vuurtje werd opgestookt door een persoon die vanaf zijn balkon veertig, vijftig meter verderop zijn ongenoegen over onze actie luidruchtig kenbaar maakte.

Opnames

Van de actie zijn opnamen gemaakt door Alard Lanson en Flavio Del Pomo. Hieronder een selectie.

Flitsacties sorteren effect

Getuige de uitspraak

De gemeente moet sociale woningen gaan opkopen die corporaties te koop aanbieden.

L. Ivens, wethouder Bouwen en Wonen, gemeente Amsterdam

beginnen onze acties effect te sorteren. Wij hebben duidelijk gemaakt dat de verkoop de spuigaten uitloopt: een ongehinderd gentrificatieproces, een verkoop zonder fatsoenlijke compensatie in dezelfde buurt. De gemeente ziet in dat het zo niet door kan gaan. Er móet worden ingegrepen.

Flitsacties in de landelijke en lokale pers

Cover MUG Magazine juni 2021. Deze maand staat het thema “Iedereen een woning” centraal. Niet Te Koop staat op de cover en in een artikel.

De VolkskrantHet Parool en De Gelderlander hebben artikelen gewijd aan onze flitsacties. Ook De Woonbond maakt er melding van. Het NRC refereerde in een paginagroot artikel aan onze acties. Ook de lokale media doet verslag uit: De Westkrant (de online krant van West) en MUG Magazine hebben verslag gedaan van de flitsactie in de Van Oldenbarneveldstraat 22 mei jl. Maar doel is een stop op de verkoop. We gaan door tot het zover is.

Protesteer mee

De verkopen nemen in 2021 weer een hoge vlucht. Actiegroep Niet Te Koop wil af van de boterzachte afspraken tussen gemeente, corporaties en huurkoepels. Weg met die termen als ’terughoudendheid’ en ‘inspanningverplichting’. De actiegroep eist een totale stop op de verkoop. Voor de verkoop krijgt Amsterdam niets terug, behalve dan kleine woningen buiten de Ring voor alleenstaanden, die alleen kunnen huren met een tijdelijk contract. 

Hou zaterdag 3 juli vrij voor actie!

Actiegroep Niet Te Koop organiseert op zaterdag 3 juli de 42e opeenvolgende actie tegen de verkoop van sociale huurwoningen door corporaties. We gaan dan naar de Spaarndammerbuurt. Iedereen wordt opgeroepen te komen en neem dan ook een kennis mee. Hoe meer mensen, hoe beter.

In de loop der tijd heeft zich een zeer trouwe groep actievoerders ontwikkeld. Elke week wordt een verslag van de actie verstuurd naar politiek, pers en huurdersorganisaties. Gemeenteraadsleden en pers nemen contact met ons op, vragen worden gesteld aan de wethouder. Onze acties houden het vuurtje brandend.

Actiegroep Niet Te Koop zorgt voor spandoeken, affiches en wat niet meer. Maar u mag zelf natuurlijk ook materiaal meenemen. 

Schrijf alvast in uw agenda

Zaterdag 3 juli 15:00 uur: actie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *