Over Actiegroep Niet Te Koop

vml. wethouder Roel Walraaven (R.I.P.) bezet op 18 mei 2016 sociale huurwoning Borgerstraat 73

Sinds 2016 strijdt actiegroep Niet Te Koop tegen de doorgaande verkoop van sociale woningen in Amsterdam. Op 18 mei 2016 bezette de actiegroep de benedenwoning annex sociale huurwoning Borgerstraat 73.

Inmiddels zijn we meer dan 5 jaar verder. Amsterdam heeft 53.000 sociale huurwoningen minder dan in 2003 en nog steeds gaat de verkoop door, vooral in de “populaire” buurten. Daar brengt het vastgoed het meeste op.

Woningcorporaties, gemeente en corporatiehuurders maken de zogenaamde Prestatieafspraken, maar die zijn flinterdun. Nieuwbouw van sociale huurwoningen is ver beneden de maat.

Elke zaterdag actie

Wat

Elke week organiseert de actiegroep een flitsactie bij een sociale huurwoning die door een woningcorporatie te koop wordt gezet.

Waarom

De meeste woningcorporaties in Amsterdam hebben de afgelopen 25 jaar tientallen duizenden sociale huurwoning verkocht op de huizenmarkt. Dit terwijl de vraag naar sociale huisvesting altijd is blijven groeien. Woningcorporaties zeggen dat ze het geld nodig hebben om nieuwe sociale huisvesting te bouwen. Niets is minder waar. Het geld gaat op aan:

 • idioot hoge salarissen en goudgerande pensioenregelingen voor het topbestuur en -management
 • geldverkwistende en inefficiënte werkorganisaties
 • vastgoedspeculatie en beleggingsuitspattingen die niets van doen hebben met sociale huisvesting
 • de bouw van/omzetting naar veel minder, kleinere en duurdere woningen met een tijdelijk/flexibel huurcontract
 • de bouw van/omzetting naar dure vrije-sector huurwoningen die financieel onhaalbaar zijn voor de meeste sociale huurders

Minder betaalbare huisvesting betekent meer mensen die gedwongen zijn op zoek te gaan naar duurdere huisvesting of genoodzaakt zijn de stad te verlaten. Dit betekent dat o.a. mensen met essentiële beroepen (leraren, verpleegkundigen, brandweer etc.) steeds meer zullen verdwijnen uit Amsterdam. Daardoor zal er een afnemende beschikbaarheid van sociaalmaatschappelijk relevante diensten in de stad ontstaan.

Verder zal het vertrek van lagere- en middeninkomens een negatief effect hebben op de diversiteit van de bevolking in buurten, stadsdelen en de stad als geheel: sociaal-economische zuivering en gentrificatie.

Wanneer

De flitsacties zijn elke zaterdag om 15 uur. De vrijdag ervoor wordt bekend gemaakt waar de actie zal worden gehouden.

9 gedachten over “Over Actiegroep Niet Te Koop

 1. Hai ik ben een buurvrouw van Nan Mag ik misschien ook meedoen met demonstreren ?
  Ik ben die veryuppering in ons buurt ook zat . De Rivierenbuurt begint ook al te veryuppen.

  Mvg Fleur van Helmhoven

  1. Beste Fleur,

   Natuurlijk mag je meedoen. Kom gewoon naar de eerstvolgende flitsactie: altijd op zaterdag om 15:00 uur. De dag ervoor maken we via onze website en sociale media bekend waar de flitsactie zal worden gehouden.

 2. Beste mensen,

  Thuis heb ik geen internet-aansluiting en een smartphone gebruik ik ook al niet 😉

  Dit bericht schrijf ik bij haar thuis op de laptop van een vriendin.

  Tóch zou ik graag (b.v. per SMS) een vooraankondiging ontvangen van een flitsactie in Amsterdam (zodat ik daarbij aanwezig kan zijn).

  Is dit mogelijk?

  Mijn telefoonnummer communiceer ik liever niet (voor iedereen zichtbaar) op deze plaats.

  1. Hoewel het technisch mogelijk is om dit te doen, zijn er, in ieder geval op korte termijn, geen plannen om dit mogelijk te maken (tijd, geld, prioriteiten).
   Maar mocht er vraag naar zijn (je bent de eerste die er naar vraagt), dan kunnen we het overwegen.

   De flitsacties worden altijd de dag van tevoren (zo goed als altijd een vrijdag) bekendgemaakt via de website, sociale media en de nieuwsbrief van Huurdersbelang Zuid. Je kunt afspreken met iemand die wel internettoegang heeft (bijv. jouw vriendin) jou dan de locatie en tijd door te geven.

   Mvg,
   Niet Te Koop

 3. Hallo, mag ik jullie even inseinen dat De Key nu de woning Nova Zemblastraat 71 Amsterdam aan het verkopen is? Het hele blok is er pissig over want er woonde een oudere dame, en er is een gesloten portaal, dus is het perfect als ouderenwoning.

 4. Betondorp al tijden in de uitverkoop, veel leuke benedenwoningen gaan weg voor de hoofdprijs. Stadgenoot verkoopt Weidestraat 15 en Akkerstraat 23 eerst via hun site, geen succes? Nu via Makelaar en Advies op Funda. Na 97huurhuis, nu ex-sociale huur, 69 m2 525.000 euro kosten koper, 7609 euro de m2 voor de (nieuwe) Amsterdammer.

 5. Graag kom ik contact met jullie, ik moet gedwongen verhuizen ivm verkoop. Omdat dit argument niet gehonoreerd wordt op de rechtbank komen ze met iedere keer andere redenen. Binnenkort derde zitting. De eerste twee ruimschoots door hun verloren

 6. prima
  als ik enige bijdrage kan leveren graag
  ook om mijj heen( kadijken) slaat het verkoopmonster steeds vaker toe
  resultaat : sociale onrust en veramig

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.