Flitsactie Van Rensselaerstraat 17-HS – Aankondiging

Ymere werkt ook haar vlekjes weg

Actiedatum: 25 maart 2023

Flitsactie nummer 123

Actiegroep Niet Te Koop voert haar 123e actie tegen de verkoop door Ymere van Van Rensselaerstraat 17-huis. Vraagprijs €375.000. De zoveelste benedenwoning die verloren gaat voor de sociale voorraad, met name voor ouderen in de buurt die ‘naar beneden’ willen verhuizen. Weer wordt verkocht uit een relatief klein complex (27 woningen) waarvan verreweg de meerderheid (20 woningen) nog in bezit is van de corporatie. Actiegroep Niet Te Koop wil geen verkoop uit dit complex: meer terugkoop tot het complex weer 100% maatschappelijk bezit is.

“Van Rensselaerstraat 17-HS 375.000 k.k

Ontwerp affiche: Kimbel Bouwman

‘Wie het breed heeft laat het breed hangen’.
Kiliaen van Rensselaer, handelaar in diamanten en parels, kocht in 1616 een paar kaveltjes aan de oostkant van de pas gegraven Keizersgracht. Het huis dat hij liet bouwen kon hij geheel naar eigen wensen indelen en naar eigen smaak inrichten. De omgeving van zijn nieuwe stulpje, dat hij ‘In ‘t gekruiste Hart’ noemde, ontwikkelde zich gezwind tot een hippe en levendige buurt met veel leuke herbergjes, scharensliepen, fourniturenzaakjes en mosselbarretjes.

KOM OOK NAAR DE
123e FLITSACTIE
VAN
ACTIEGROEP NIET TE KOOP

ZATERDAG 25 MAART 2023

15:00 UUR

VAN RENSSELAERSTRAAT 17-HS

sociale huurwoningen van woningbouwcorporatie vastgoedspeculant

DE ALLIANTIE

Van Rensselaerstraat 17-HS, 1058 XR Amsterdam, Nederland

Corporaties onwillig

Het is klip en klaar dat hier volledig wordt voorbij gegaan aan de gemeentelijke regeling Van Hoog Naar Laag voor huurders die bijvoorbeeld slecht ter been zijn of vanwege hun leeftijd van tweehoog of hoger naar de begane grond willen. De woning aan de Van Rensselaerstraat is uitstekend geschikt voor deze regeling, getuige de scootmobielaansluiting die u op de onderstaande foto ziet. Steeds duidelijker wordt dat de corporaties zeer onwillig zijn deze regeling uit te voeren, het kost hun alleen maar geld:

  1. Zij kunnen de veel geld opbrengende benedenwoning dan niet ten gelde maken: vaak oudbouw met een laag energielabel. Ze hoeven dan ook niet te zorgen voor verduurzaming en energietransitie;
  2. Zij gaan minder huur vangen dan bij een gewone mutatie. Gebruikelijk is dat bij nieuwe verhuur de huur fors omhoog gaat;
  3. De verhuizing van een mindervalide of oudere huurder vraagt meestal een intensieve begeleiding. Denk alleen al aan de uitgewoonde woning waar naartoe wordt verhuisd. Wie maakt er iets fatsoenlijks van?

Een verkoopstop tenzij

De gemeente wil voor de komende prestatieafspraken een verkoopstop op corporatiewoningen tenzij. Cruciaal is dat tenzij. Zonneklaar is dat de corporaties als Alliantie, de Key en Ymere afwillen van kleine complexen. Voorbeelden te over. De Key in de Hoofddorppleinbuurt, Alliantie in de Rivierenbuurt, Ymere in de Baarsjes. Als ook bij de volgende prestatieafspraken deze verkoopstrategie toegestaan wordt, dan kunnen er nog vele duizenden sociale huurwoningen verloren gaan. Gemeente en huurkoepels, hoe denken jullie hierover? Laat het niet zo zijn: ‘Een verkoopstop tenzij het complex…..’ 

Actiegroep Niet Te Koop roept iedereen op te komen naar de flitsacties. In de loop der tijd heeft zich een zeer trouwe groep actievoerders ontwikkeld. Actiegroep Niet Te Koop roep ze op om weer present te zijn. Onze acties hebben absoluut effect.

Elke week wordt het verslag van de actie verstuurd naar politiek, pers en huurdersorganisaties. Gemeenteraadsleden en pers nemen contact met ons op, vragen worden gesteld aan de wethouder. Onze acties houden het vuurtje brandend.

Protesteer ook mee op locatie met :

tegen de verkoop van deze sociale huurwoning in het bijzonder en de verkoop van sociale huurwoningen in het algemeen.

De flitsacties vinden elke zaterdag om 15:00 plaats en zal ongeveer een half uur duren. Het bestaat uit:

  1. beflyeren van de buurt en in gesprek gaan met buurtbewoners en voorbijgangers
  2. het beplakken van de woning
  3. het maken van opnames voor de publiciteit

Actiegroep Niet Te Koop zorgt voor spandoeken, affiches en wat niet meer. Maar u mag zelf natuurlijk ook materiaal meenemen.

De locatie zal een dag van tevoren bekend gemaakt worden via:

Niet Te Koop logo "Vecht mee voor betaalbare huurwoningen"

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *