Flitsactie Passeerdersgracht 26 – 100e flitsactie – Aankondiging

Actiedatum: 24 september 2022

En de winnaar is… Eigen Haard!!!!

And the winner is… Passeerdersgracht 26
1,6 miljoen k.k.
100e flits!!!

Ontwerp affiche: Kimbel Bouwman

In haar zesjarig bestaan is Actiegroep Niet Te Koop nog nooit zo’n hoog bedrag tegengekomen bij de verkoop van sociale huurwoningen: €1.600.000. We zijn al tegengekomen €1.250.000 (van Ostadestraat, de Alliantie) en €1.000.000 (Heinzestraat, Ymere). De honderdste flitsactie, de jubileumactie, heeft nu een gouden randje: Eigen Haard is goud waard. 


KOM OOK NAAR DE

100e FLITSACTIE VAN

ACTIEGROEP NIET TE KOOP

ZATERDAG 24 SEPTEMBER 2022

15:00 UUR

PASSEERDERSGRACHT 26

sociale huurwoning van woningbouwcorporatie vastgoedspeculant

EIGEN HAARD

Potentie

De 100e flitsactie van actiegroep Niet Te Koop richt zich tegen de verkoop van Passeerdersgracht 26 door woningcorporatie Eigen Haard. Het gebouw wordt door de makelaar omschreven als

..een prachtig authentiek ontwikkelpand met veel potentie’ 

En voorts: 

‘Zeer geschikt object om het geheel naar eigen creativiteit te ontwikkelen en er een bijzonder & uniek familiehuis van te maken. De totale gebruiksoppervlakte is circa 203 m², waarbij de zolder etage van circa 38 m² een stahoogte heeft van ongeveer 1m95 en volgens de meetnormen onder inpandige ruimte valt.’

KRK MAKELAARS AMSTERDAM

Niet wordt vermeld dat het hier om drie woningen gaat die in één klap te koop worden aangeboden. Niet wordt vermeld dat het aantal sociale huurwoningen in het Centrum al extreem laag is. Ook wordt niet vermeld dat een huurder van een sociale huurwoning voorrang heeft in het biedproces. Die moet toch zo dat bedrag kunnen aftikken.

Unieke, ontspannen sfeer

De gentrificatie wordt bejubeld: 

‘De omgeving van dit pand is uniek met haar ontspannen sfeer en prachtige grachten. In de directe omgeving liggen diverse gezellige winkelstraatjes, zoals de Hartenstraat en de Wolvenstraat, beter bekend als “de 9 straatjes”. Deze negen schilderachtige straatjes die de grachten met elkaar verbinden zitten vol kleine winkeltjes, lunchrooms, restaurants en galerieën die meestal uniek zijn in hun soort.’

Wat is leidend?

De verkoop moet stoppen. Geredeneerd vanuit een fatsoenlijk woningbeleid is er geen enkele valide argument voor. Het enige argument wat gehoord wordt is: met het geld kunnen nieuwe sociale woningen worden gebouwd. Waarom moeten er prima sociale woningen worden verkocht om nieuwe te bouwen? Vanuit een vastgoedoogpunt volgbaar: je wil een zo goed mogelijk renderende portefeuille. Volkshuisvestelijk is het belachelijk. Het sociale motief moet leidend zijn.

Gemeente, kom op!

Er dient een beleid te komen gericht op uitbreiding van de sociale voorraad zonder aantasting van de bestaande. Wat te denken van een lagere grondprijs voor sociale nieuwbouw? Of van een subsidie bij de bouw? Langzaam maar zeker begint dit besef door te dringen, nu nog de daad bij het woord voegen, gemeente, overheid!

Protesteer mee!

Actiegroep Niet Te Koop roept iedereen op te komen naar de flitsacties. In de loop der tijd heeft zich een zeer trouwe groep actievoerders ontwikkeld. Actiegroep Niet Te Koop roep ze op om weer present te zijn. Onze acties hebben absoluut effect.

Elke week wordt het verslag van de actie verstuurd naar politiek, pers en huurdersorganisaties. Gemeenteraadsleden en pers nemen contact met ons op, vragen worden gesteld aan de wethouder. Onze acties houden het vuurtje brandend.

Protesteer ook mee op locatie met :

tegen de verkoop van deze sociale huurwoning in het bijzonder en de verkoop van sociale huurwoningen in het algemeen.

De flitsacties vinden elke zaterdag om 15:00 plaats en zal ongeveer een half uur duren. Het bestaat uit:

  1. beflyeren van de buurt en in gesprek gaan met buurtbewoners en voorbijgangers
  2. het beplakken van de woning
  3. het maken van opnames voor de publiciteit

Actiegroep Niet Te Koop zorgt voor spandoeken, affiches en wat niet meer. Maar u mag zelf natuurlijk ook materiaal meenemen.

De locatie zal een dag van tevoren bekend gemaakt worden via:

Niet Te Koop logo "Vecht mee voor betaalbare huurwoningen"

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.